Home

Lessen en Cursussen | Evenementen & Foto's | SVB | Nieuwsbrief
Gedragscode | Algemene skateinfo | Aanbevolen sites | Contact

Skatebond Nederland

Cees le Sage, geboren 14 juni 1952

Favoriete sporten: SkiŽn, skaten en tennissen.
Als kleine jongen altijd al aan het sporten. Variaties in sport waren er voldoende, begonnen op 7 jarige leeftijd met judo. Later overgestapt op Taek Won Do. Echter door een blessure kwam hier voortijdig een einde aan. Tijdens deze periode, evenals vele klasgenoten en vrienden uit de straat, ook aan het voetballen begonnen waarna er door een blessure ook een eind aan deze carriŤre kwam. Inmiddels was ik ook aan het skiŽn begonnen en had door de hoge skischoenen geen last van blessures waar ik erg gevoelig voor ben. Dit ging mij zo goed af dat ik door Hans Hinterseer, een voormalig Oostenrijks skiwonder, uitgenodigd werd om mijn skidiploma te behalen in Oostenrijk. Momenteel ben ik dus 30 jaar skileraar.

Tussen al deze sporten door was er natuurlijk 1 sport die een beetje als modegril door de jaren heen gedaan werd, natuurlijk rolschaatsen. Gezien mijn geboortejaar heb ik dus tijd genoeg gehad om ook deze sport te leren. Van 1987 tot 1998 heb ik met veel plezier in een sportzaak gewerkt waar ongeveer in 1995 het skaten weer een internationale opleving kreeg. Ook in Nederland werd skaten weer een sport die maar doorgroeide. Het was een hype. Nu niet meer, het is nu een volwaardig geaccepteerde sport, met een bond. Ook ik deed mee aan die sport want vroeger deed je dat ook, alleen nu was ik volwassen en keek toch anders tegen het skaten aan.
Uiteindelijk werd het rolschaatsen weggedrukt door het inlineskaten, wat ik veel leuker vond, maar ook de risico's ging ik herkennen en leren. Tot het alom bekende IJ-tunnel ongeluk gebeurde en ook ik van mening was dat er in Nederland iets moest gebeuren om het skaten veiliger te maken. Het is tenslotte toch een mooie sport. Nadat ik gehoord had dat er opleidingen opgezet werden om in Nederland een officieel rijkserkend diploma te kunnen behalen werd ik razend enthousiast. Als een van de eerste had ik mij aangemeld, maar voordat het zover was dat de cursus officieel erkend werd duurde het nog wel anderhalf jaar voor ik het door mij fel begeerde diploma op zak had. En een jaar later, ja hoor, ik mag officieel skatelessen geven. Momenteel mag ik examens afnemen en mensen opleiden voor het SVB-examen.

Het skaten en het zorgen dat de mensen veilig op straat op de skate rond rijden werd een hobby en zoals iedereen die 2x per week traint op de voetbalclub en daarna op zaterdagmiddag zijn wedstrijd speelt, zo is voor mij het skaten. Twee tot drie keer per week geniet ik ervan om hobbymatig de vaardigheden van het skaten aan anderen over te brengen. Deze passie slaat over op vrienden en kennissen die ik meegezogen heb in mijn enthousiasme.

Nu 3 jaar later heb ik een paar van mijn wensen en doelen bereikt, ik werk vrijwillig mee als skatetechnisch coŲrdinator aan de Wednesdaynightskate Rotterdam. Voor Sport en Recreatie heb ik het aangepast onderwijs skatelessen mogen geven, het verzorgen van skatesafe-cursussen op scholen. Naast mijn werk als vestigingsmanager is dit een geweldige afleiding en ontlading van de dagelijkse spanningen. Daarnaast heb ik een fantastische groep vrienden om mij heen waardoor we met z'n allen veel plezier aan het skaten beleven.

Ik hoop hiermee iedereen een idee te hebben gegeven over mezelf en hoe ik met het sporten in het algemeen en zeker met het skaten begonnen ben.


Terug naar boven

Deze site wordt het best bekeken met Internet Explorer 5.0 of hoger en een resolutie van 1024x768
(of 800x600 fullscreen).

Design: Jeroen Blankwaard
Teksten: Cees le Sage
Foto's: Gerard Teubner

© 2011 Cees le Sage

voor meer info mail naar: info@inlineskateschool.nl

Disclaimer

© 2011 Cees le Sage, Bevordering Rolschaats & Inlineskate Sport